FM Kamer Kayra pobjednik 10.međunarodnog šahovskog turnira Konjic 2021.

FM Kamer Kayra pobjednik 10.međunarodnog šahovskog turnira Konjic 2021.

Završen je 10. međunarodni šahovski turnir u Konjicu koji je održan u periodu od 26.02.2021. godine do 03.03.2021. godine i odigran je u Apartmanima “Lux-Novalić”. Igrao se Bergerov sistem od 9 kola (svako sa svakim), sa tempom igre je 90+30. Na turniru su učestvovali igrači iz BiH, Srbije, Hrvatske i Turske. Učestvovali su 1GM, 2 IM, 5 FM i 2 igrača bez titule.

Poslije šest dana šahovske borbe između deset učesnika na međunarodnom šahovskom turniru “Konjic 2021”, najviše uspjeha je imao devetnaestogodišnji FM Kamer Kayra iz Turske koji je iz devet kola sakupio 6,5 bodova, koji su mu bili dovoljni za ispunjenje norme za internacionalnog majstora.

“Bio je lijep i jak turnir, sretan sam što sam osvojio ovaj turnir. A posebno me raduje sto sam osvojio IM normu. Konjic je jako lijep grad i ljudi su gostoprimljivi. Volio bih ponovo učestvovati”, kazao je Kamer Kayra pobjednik 10. IT “Konjic 2021” .

Na drugom mjestu sa 6.5 poena, ali lošijim dodatnim kriterijem, završio je FM Muratović Efim. Efim je ovom prilikom osvojio treći bal za IM, tako da je Bosna i Hercegovina dobila još jednog internacionalnog majstora.

Samuel Zenelaj kao trećeplasirani igrač sa 5.5 poena postao je naš novi Fide majstor. Koliko je Samuel ozbiljno shvatio turnir i jaku želju da postigne dobar rezultat, kao i titulu Fide majstora, govori podatak da ga je za turnir pripremao evropski i svjetski šampion do 18 godina, pobjednik evropskog pojedinačnog prvensta u Batumiju, Hrvatski velemajstor Ivan Šarić.

Mrnđić Muamer je zauzeo je 4. mjesto, GM Ristić Nenad je osvojio peto mjesto, FM Isik Alparslan je zauzeo šesto mjesto, FM Burović Rijad je zauzeo sedmo mjesto, FM Stočko Josip je zauzeo osmo mjesto, IM Dumpor Atif je zauzeo deveto mjesto, te posljednje – deseto mjesto zauzeo je IM Runić Zoran.

Direktor turnira, dr. Mulić Sulejman se zahvalio svim takmičarima, gostima i predstavnicima medija. Posebno je istaknuo dobre uslove za igru, fer i sportsku borbu i čestitao nagradjenim i posebno novim osvajačima titula.

Konačna tablica:

Konačni poredak šahovski turnir Konjic 2021


Partije:

142

Komentari